Fotografera på konsert

På många stora konserter är fotografering förbjuden, men ska du bara använda dem till egna ändamål går det att tänja lite på regeln. Eller så håller du dig till de uppträdanden och konserter där det är okej att ta bilder. Men ingen, inte ens du, vill se bilder på en suddig scen där du knappt kan se vad som händer. Ska du ta kort gäller det att korten blir bra. Hur går du till väga?

Rätt kamera

Mobilkameran är värdelös i det här sammanhanget. Även om de bästa kan ha utmärkt zoom så har de inte rätt balansering eller blixt för att kunna lysa upp något som är väldigt långt framme. Du behöver en riktigt systemkamera för att klara jobbet. Titta in hos Cyberphoto för att titta på deras utbud, de har riktiga värstingmodeller men även kameror som passar hobbyfotografen. Och det gäller att du lär känna din kamera innan du ger dig ut och tar kort i mer komplexa miljöer. Du vill veta vad inställningar gör och när de ska användas för att ge dig det perfekta kortet.

Rätt vinkel

Du behöver hamnar på en plats där du kan få rätt vinkel på objekten på scen. Det är inte så intressant att stirra på hjässorna på bandmedlemmarna. Du vill vara närmare scenhöjd och gärna på sidan av. Det gäller att hitta en vinkel där mikrofonen inte täcker hela sångarens ansikte eller där trummisens huvud är dold bakom cymbalerna.

Många bilder

Var inte rädd för att ta bilder! Se till att du har ett stort minneskort i kameran och ta hur många bilder som helst. Chansen är mycket större att du hittar bra bilder än du försöker få till en eller två riktigt bra. Tänk på att de på scenen rör sig och du vill få bilder de få gånger de står still.

Byta plats

Efter du har tagit trettio bilder från en plats är det tid att hitta ett nytt ställe att stå på. Genom att byta vinklar och ståplats får du ett mer levande kollage över konserten och lättare att hitta dina favoriter. Om du fotograferar på kunduppdrag är det extra viktigt att visa bredd och variation i dina fotografier!