Vad är ett dansband

Dansband och dess musik är en sån sak som att antingen tycker man om det eller så tycker man inte om det. Vad är egentligen definitionen av ett dansband? Är det typiskt Svenskt? Hur föddes dansbanden och dess musik? Här kommer lite rolig information kring dansband.

shutterstock_322965119

Enkelt förklarat så kan man säga att dansband är ett musikband som spelar dansbandsmusik som har takter så att det går att dansa pardans till den. Det finns många som påstår att dansbandsmusik inte är en egen genre utan att det är bara olika låtar från olika genre från populärmusiken. Man dansar vanligtvis danserna foxtrot eller bugg till musiken och takten är oftast 4/4-takt. Swing, country och schlager är den musiken som är närmast dansbandsmusik men även jazz och rock. Kring 1070 myntades ”dansbandsmusik” eftersom det då hade blivit en så pass homogen musikstil att den kunde betraktas som en egen genre. Dansbandsmusiken föddes i Sverige men spred sig ganska fort till våra nordiska grannländer.

Dansbandets instrument består oftast utav elgitarr, elbas, keyboard och trummor men ibland kompletteras det med en del andra instrument som till exempel dragspel, trumpet, saxofon eller munspel. Dansbandet reser också oftast runt i turnébuss och spelar flera gånger i veckan året runt och spelningar sker både inomhus som utomhus. Dansbandets namn brukar ha namnet efter sångaren i bandet följt av ”orkester” och detta är en tradition som kommer från dansorkestrar som hade sitt namn efter deras kapellmästare.

Många dansband producerar inte sin egen musik utan kan ta låtar från andra artister, fungerar inte låten som den är så gör  de om den till rätt takt, därför har många låtar från svenska stora artister bland annat ABBA och Roxette fått sig en ny dansbandsklädnad. Ofta handlar texterna i dansbandslåtar om vänskap, fred, dans, glädje och kärlek. Dansband och dess låtar är populära bidrag i melodifestivalen och så gott som varje år finns det dansbandsmusik med som ett bidrag.