Sven Ingvars

Sven-Ingvars var från början då de startade 1956 ett pop- och rockband som var starkt influerade av folkvisor och blev med åren mest känt under genren dansband. Då de 1990 mottog en Grammy för ”Årets Dansband” tog gruppen, enligt uppgifter, väldigt lätt på detta.

gitarrSven-Erik Magnusson var vid starten 1956 och är fortfarande frontfigur i Sven-Ingvars och valdes 1959 till Värmlands Rockkung. Med sina 54 låtar på Svensktoppen så ligger de tvåa i genren ”Artister med flest melodier på Svensktoppen”. Genombrottet kom när Sven-Erik sjöng på värmländska i TV-programmet ”Frukostklubben” vartefter han snabbt blev en av 60-talets största flickidoler.

Debuten på Svensktoppen var 1964 med ”Fröken Fräken” på första plats och ”Min Gitarr” som god tvåa. År 1971 satte Sven-Ingvars, Gustaf Fröding på svensktoppens lista genom att tonsätta hans dikter, vilket gav dem Frödingpriset 1972 och bandet blev åter hyllade igen. Dansbandskulturen nådde sin absoluta topp i mitten av 70-talet och när diskomusiken svepte in försvann hela 5000 dansband på bara några år.

På slutet av 80-talet drog plötsligt en 60-tals retrovåg över Sverige och 1991 uppträdde bandet på Hultfredsfestivalen där de gjorde succé framför en ny publik. Sven-Ingvars hittade tillbaka till sin mer rockigare stil och gjorde comeback med ”Två mörka ögon” på Svensktoppen, där den låg i 71 veckor vilket var ett rekord och dessutom fick de specialskrivna låtar av kändisar som Per Gessle, Peter LeMarc, Plura Jonsson för att nämna några. 2008 mottog de H.M Konungens medalj 8:e storleken i högblått band för sina insatser inom musiken under åren.