ABBA

Sveriges genom tiderna största musikaliska akt alla kategorier är utan tvekan ABBA. Gruppen bildades år 1972 av Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog samt Annifrid Lyngstad och det dröjde inte länge innan de första framgångarna kom.

1973 medverkade man för första gången i Melodifestivalen med låten ”Ring Ring” och de kom på en tredjeplats. Det var dock inte förrän året efter som man skulle slå igenom på bred internationell front. Den 6 april 1974 vann ABBA Eurovision Song Contest med ”Waterloo”, vilket blev startskottet på en karriär som på många sätt saknar motstycke.

”Waterloo” blev en hit runtom i Europa och gick som etta i åtta olika länder, däribland Sverige, Västtyskland, Storbritannien och Spanien. Även i USA blev låten en hit där den som bäst nådde en sjätteplats på Billboardlistan.

Efter det följde några intensiva år av turnerande och gruppen växte sig allt större på flera olika håll i världen, inte minst i Australien där ABBA var mycket populära. Där spelade också filmen ABBA – The Movie in.

Efter sammanlagt åtta album, det sista hette ”The Visitors” och släpptes i november 1981, och ett antal världsturnéer splittrades ABBA i januari 1983. Då hade de spelat med varandra i närmare tio år. Sedan dess har de aldrig återförenats och inget pekar i dagsläget på att de kommer att göra det heller.

Med hits som ”Waterloo”, ”SOS”, ”Fernando”, ”Dancing Queen”, ”Mamma Mia” och ”The Winner Takes It All” har ABBA för evigt skrivit in sig i pophistorien. Med närmare 400 miljoner skivor tillhör man en av världens genom tiderna bäst säljande artister.

Trots att ABBA som grupp inte existerar längre så lever musiken i högsta grad än idag på ett antal olika sätt. Bland annat så har ABBA:s musik blivit musikal i form av Mamma Mia och för något år sedan öppnade också ABBA-muséet i Stockholm där man kan ta del av bandets historia och en hel del annat kul som rör gruppen.

Större delen av informationen i den här texten är hämtad från http://www.blaskan.nu/Blaskan/Nummer92/Backspegeln/abba_sveriges_enda_punkband.html.