Melodifestivalen

Melodifestivalen har med olika namn och olika tävlingsprinciper funnits sedan 1959 och arrangerats av SVT och dess föregångare. Det är en tävling mellan olika sångare och kompositörer där vinnaren får representera Sverige vid Eurovision Song Contest, som varje år arrangeras av föregående års vinnare. Under tre år sedan 1959 har Melodifestivalen varit inställd av olika skäl.

Många välkända artister har fått en mer eller mindre flygande start på sin karriär genom Melodifestivalen, som exempelvis Lena Philipsson och Carola Häggkvist. Programmet, som numera består av ett antal deltävlingar plus final, är mycket populärt. Varje tävling ses av 3-4 miljoner tittare. Det är utan tvekan ett program som är allmänt känt, och som ”alla” har synpunkter på.

Reglerna för hur man korar vinnaren har ändrats gång på gång. Man har vacklat mellan jurysystem, telefonröstning och senaste åren röstning vis SMS eller dator. Efter 2014 års upplaga upptäcktes det att det varit möjligt att ”robot-rösta”, det vill säga att en dator avger massor med röster med mycket hög hastighet. Man har därför begränsat antalet röster som kan avges.

Musikstilen har också förändrats. Man har gått från en jazz- och schlagerstil, över till dansbandslåtar för att i nutid ha en inriktning på pop och disco. Även det visuella framträdandet har förändrats från ”sångare med levande orkester” till playback med dansare, ljusspel och rök.