Melodifestivalen – dansbandens högtid

Melodifestivalen har traditionellt sett tillhört dansbanden. Melodifestivalen som sådan har i alla fall sedan länge varit en viktig arena för dansbandsmusiken att synas på. Dansbanden har också krönt många framgångar. Ett av pionjärbanden var Forbes som 1977 lyckades vinna melodifestivalen med sin låt Beatles. Sedan dess är nog den allra mest kända och omtyckta dansbandslåten i melodifestivalsammanhang Eloise med Arvingarna.

konsertMånga dansbandsälskare säger nog tyvärr när de ser på melodifestivalen idag. Det går tydligt att se att dansbanden har fått kliva åt sidan till förmån för popakterna. Dansbandsmusiken har dock så starka rötter i den svenska folksjälen och kulturen att det verkar väldigt otroligt att inte dansbandsakterna kommer att få ett uppsving någon gång inom den närmsta framtiden.

Vilka som tillslut kommer att stå som vinnare i Melodifestivalen 2014 är svårt att säga. Många menar att Sanna Nielsen är en av de absoluta favoriterna till vinst. Spelsidan Bettingbolag som anordnar spel på melodifestivalen håller även de med om Sanna Nielsens favoritskap. Oddsen för att hon ska vinna sin deltävling ligger på 1,85 gånger pengarna. Enligt Betsafe är därefter Alcazar favoriten med oddsen 4,20.

Ett av de mer intressanta inslagen i årets festival är Outtriggers bidrag Echo. Outtrigger spelar nämligen metal och om något som finska Lordi visade är att lite hårdare bidrag verkligen kan vara populära och överraska. Outtrigger har bland annat blivit ombedda av SVT att ändra i sitt nummer för att inte skrämma barnen. Det är kombinationen av den hårda musiken tillsammans med masker, tvångströjor och burar som gjort att SVT bett Outtrigger att göra sitt nummer mer familjevänligt. En annan som är värd att hålla ett öga på är Anton Ewald med sitt dansanta nummer. 19-åringen har tidigare bland annat. varit körsångare åt Danny Saucedo och har trots sin ålder en lång erfarenhet av dans.

Om du är intresserad att hålla dig uppdaterad angående det senaste i Melodifestivalen har SVT en hel sida tillägnad tävlingen. Där kan du bland annat ta del av nyheter, intervjuer och expertutlåtanden.